Ugrás a fő tartalomra

9700 Szombathely, Akacs Mihály u. 8-10.


+36-20-250-2313

Hírek


2025. márc. 17.
Kremser Csaba

    A VMSZC 9 iskolája is csatlakozott a Zöld Böjt programhoz

    A Vas Vármegyei Szakképzési Centrum 9 iskolája is csatlakozott a Zöld Böjt Programhoz, amely a Pannonhalmi Főapátság bencés szerzetesi közösségének inspirációjából született meg.

    A VMSZC 9 iskolája is csatlakozott a Zöld Böjt programhoz

    Az inspiráció alapját az az elgondolás adta, hogy a böjt nemcsak testi-lelki megújulást jelenthet, hanem lehetőséget is a környezeti felelősségvállalás, a teremtett világ megőrzésének elősegítésére.
    A kezdeményezés a hagyományos böjt fogalmát új értelmezésben világítja meg: nem csupán az ételekről való lemondásról szól, hanem arról is, hogyan tudunk tudatosabb döntéseket hozni az élet számos területén fenntarthatóság, az energiatakarékosság és a természettel való harmónia jegyében. 

    A modern társadalmak egyik legsúlyosabb problémája a túlfogyasztás, amely szinte minden területén jelen van életünknek. Az állandó reklámok, a gyorsan változó divatirányzatok és a könnyen hozzáférhető termékek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek gyakran feleslegesen vásároljanak, többet fogyasszanak, mint amire valóban szükségük van. Ennek a folyamatnak gátat szabni rendkívül nehéz, hiszen nem csupán egyéni döntésekről van szó, hanem mélyen beágyazott társadalmi mintákról is. Ebben a helyzetben kínál keretek közé strukturált alternatívát a bencés szerzetesközösség, amely példát mutat a mértékletesség és visszafogottság gyakorlásában. A szerzetesi életvitel alapelveit osztja meg az 5T kezdeményezés olyan módon, hogy az követhető legyen bárki számára a környezeti terhek csökkentése érdekében.

    A Zöld Böjt Alapelvei:
    A zöld böjt alapkoncepciója az úgynevezett „öt-T” alapelv köré épül, amelyek segítenek a mindennapi életben keretet adni a környezeti tudatosság jegyében:

    1. Takarékoskodj az energiával!
      Cél: Az energiafogyasztás csökkentése. Példa: Felesleges világítás kikapcsolása, energiatakarékos eszközök használata, hőmérséklet optimalizálása.
    2. Tudatosan vásárolj!
      Cél: Fogyasztási szokásaink átgondolása. Példa: Helyi termelők támogatása, műanyag csomagolás kerülése, fenntartható termékek választása.
    3. Tölts több időt a természetben!
      Cél: Természettel való kapcsolat erősítése. Példa: Kirándulások, séták, környezettudatos szabadidős tevékenységek.
    4. Táplálkozz egészségesen!
      Cél: Egészségügyi és környezeti szempontból is fenntartható étrend kialakítása. Példa: Növényi alapú étrend, húsfogyasztás csökkentése, helyi termékek előnyben részesítése.
    5. Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a Földön!
      Cél: Spirituális kapcsolat megerősítése a teremtett világgal. Példa: Hálaadás a természeti javakért, környezeti felelősségvállalás erősítése.

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    A francia kaland

    A francia kaland

    Erasmus+ projekt keretében egyhetes külföldi tanulmányúton vehettek részt a VMSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum diákjai.

    2025. dec. 9.
    Kremser Csaba
    Ingyenes szakmai képzések Szombathelyen!

    Ingyenes szakmai képzések Szombathelyen!

    A Vas Vármegyei SZC iskolái az év elején ingyenes képzéseket (szakképesítés megszerzésére felkészítő szakmai képzéseket) indítanak.

    2025. nov. 30.
    felnőttképzés
    Szakmai tudás után vállalkozás

    Szakmai tudás után vállalkozás

    Országos vállalkozásfejlesztési roadshow-t indított a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a szakképzési centrumokkal közösen, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatásával. A cél, hogy segítsék a fiatalok vállalkozóvá válását.

    2025. nov. 19.
    Kremser Csaba


    KIMIKK

      • SZC logo fehér
      • Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

        9700 Szombathely, Akacs Mihály u. 8-10.

      • Telefon: +36-20-250-2313

        E-mail: info@vmszc.hu

        OM azonosító: 203062

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000175


      2025Vas Vármegyei Szakképzési Centrum